incredere in textile 4

Filozofie

Încredere în textile – acest motto desemnează verificările independente privind substanţele periculoase conform Standardului OEKO-TEX® 100 încă din 1992 pentru produse textile de toate tipurile, inofensive pentru sănătate.

Pentru întreprinderile din industria textilă şi de îmbrăcăminte, catalogul de criterii OEKO-TEX® oferă pentru prima dată un standard de evaluare științific, conceput în mod unitar, pentru securitatea ecologico-umană a textilelor, având în vedere natura globală și extrem de fragmentată a lanțului productiv în domeniul textil.

Eticheta OEKO-TEX® indică utilizatorilor interesați beneficiile suplimentare ale testării pentru îmbrăcăminte și alte textile eudermice. În acest mod eticheta oferă un important instrument decizional la achiziționarea textilelor.

Elemente esenţiale

 

Pentru punerea în aplicare a obiectivelor cu privire la o etichetă de produs sigură pentru consumator, precum şi la o normă unitară pentru evaluarea substanţelor periculoase, destinată producătorilor de textile şi îmbrăcăminte, sistemul OEKO-TEX® prevede următoarele componente:

Asociaţia OEKO-TEX®

 

Pentru verificările independente privind substanţele periculoase în conformitate cuStandardul Oeko-Tex® 100 este responsabilă Asociaţia Internaţională Oeko-Tex®, o asociaţie alcătuită din 16 institute de cercetare textile şi institute de verificare renumitedin Europa şi Japonia, cu reprezentanţe şi birouri de contact în peste 60 de ţări la nivel mondial.

Pe baza competenţelor lor esenţiale, institutele membre Oeko-Tex® prin activitățile lor multiple și variate, stimulează în mod eficient inovația în industria textilă și de îmbrăcăminte. Prin metodele lor de verificare, institutele împreună cu producătorii contribuie în mod determinant la dezvoltarea produselor textile de înaltă calitate.

Datorită experienţei acumulate de-a lungul anilor şi a competenţei de verificare, institutele dezvoltă în comun Standardul Oeko-Tex® 100, care încă de la introducerea sa, graţie expertizei tehnice privind producţia şi cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul chimiei, medicinii şi sectoarelor de cercetare conexe este optimizat şi dezvoltat în permanenţă.

DSCN0306

Ecologia textilă

Ecologia textilă este alcătuită din patru domenii speciale: ecologia producţiei, ecologia umană, ecologia privind utilizarea şi ecologia privind administrarea deşeurilor.

ÖkoTex 1000

Ecologia producţiei
Cercetează efectele proceselor de fabricaţie asupra oamenilor şi mediului, de exemplu securitatea muncii, consumul de materii prime, apă şi energie, tratarea apei reziduale şi a deşeurilor, precum şi expunerea la praf şi zgomot.

ÖkoTex Zertifizierungsbeispiele

Ecologia umană
Ecologia umană se ocupă cu studiul efectelor textilelor şi componentelor chimice ale acestora asupra sănătăţii şi bunăstării oamenilor.

Housework: young woman doing laundry (shallow DOF; color toned image)

Ecologia privind utilizarea
Ecologia privind utilizarea se aplică în faza de utilizare a textilelor. Aceasta tratează efectele pe care le au asupra mediului spălarea, curăţarea şi îngrijirea textilelor.

 

Industria tessile, la cernita degli stracci

Ecologia privind administrarea deşeurilor
Studiază problemele gestionării, reutilizării, revalorificării şi eliminării textilelor (valorificare în scop termic sau depozitarea).

 

Certificarea

 

Certificarea produselor conform Standardului OEKO-TEX® 100 oferă întreprinderilor din lanţul producţiei textile un instrument optim şi o plus valoare evidentă pentru asigurarea calităţii în producţie. Certificatul OEKO-TEX® emis de institutul mandatat sau de biroul de certificare competent este valabil pentru o perioadă de 12 luni. Prin intermediul acestuia se documentează că următoarele articole au fost verificate cu succes conform Standardului OEKO-TEX® 100 şi corespund cerinţelor impuse de o clasă de produse comună.

Etichetarea produsului cu eticheta „Încredere în textile” şi securitatea verificată a produselor textile constituie un argument comercial suplimentar, mai important pentru consumatori care, conform sondajelor, este mai important decât preţul, funcţiile sau marca. Răspândirea și notorietatea Standardului OEKO-TEX® 100 contribuie la rândul lor la faptul că astăzi eticheta OEKO-TEX® este o marcă recunoscută și căutată activ de către consumatori.

În acest context, etichetarea mărfii cu eticheta OEKO-TEX® oferă tuturor producătorilor de textile și de îmbrăcăminte, posesori ai unui certificat valid, posibilități eficiente de a atrage suplimentar atenția asupra produselor lor. Fără o etichetă vizibilă consumatorul nu este în măsură să evalueze calitatea ecologico-umană a textilelor.

incredere in textile 5

Standardul OEKO-TEX® 100

Explicaţie

Standardul OEKO-TEX® 100 reprezintă un sistem independent de verificare şi certificare pentru produsele textile iniţiale, intermediare şi finite din toate etapele de prelucrare. Exemple de articole care pot obţine certificarea: fire neprelucrate şi vopsite/prelucrate, ţesături şi tricotaje neprelucrate şi vopsite/prelucrate, articole confecţionate (îmbrăcăminte de toate tipurile, textile de uz casnic, lenjerii de pat, produse din frotir, jucării textile ş.a.m.d.)

stocuri

Criterii

Verificările privind substanţele periculoase cuprind:

  • substanţe interzise de lege
  • substanţe reglementate prin lege
  • substanţe chimice cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate (dar nereglementate încă prin lege)
  • precum şi parametrii de protejare a sănătăţii

Toate cerinţele sunt valabile indiferent de legislaţia naţională în vigoare

Teste de laborator şi clase de produse

Verificările OEKO-TEX® privind substanţele periculoase se axează întotdeauna pe utilizarea efectivă a textilelor.. Cu cât contactul unui produs cu pielea este mai intens, cu atât acesta trebuie să îndeplinească cerinţe ecologico-umane mai stricte.

În consecinţă se deosebesc patru clase de produse :

  • Clasa de produse I:
    articole textile pentru bebeluşi şi copii cu vârsta până la 3 ani (îmbrăcăminte, jucării, lenjerie de pat, produse din frotir etc.)
  • Clasa de produse II:
    produse textile care intră în contact cu pielea (lenjerie de corp, lenjerie de pat, tricouri etc.)
  • Clasa de produse III:
    produse care nu intră în contact direct cu pielea (jachete, paltoane etc.)
  • Clasa de produse IV:
    Materiale pentru amenajări (perdele, feţe de masă, tapiţerii pentru mobilier etc.)

Certificarea

 

 

Condiţia pentru certificarea produselor textile în conformitate cu Standardul OEKO-TEX® 100 este reprezentată de conformitatea fără excepţie a tuturor componentelor unui articol cu criteriile impuse – pe lângă materialul exterior, de exemplu, aţa de cusut, inserţiile, imprimeurile etc., precum şi accesoriile netextile ca nasturii, fermoarele, niturile ş.a.m.d.

newspaper templates - theme rewards

× How can I help you?