Tipuri de materiale textile pentru perdele si draperii
Materialele textile pentru perdele si draperii se clasifica in 3 categorii : fibre naturale, fibre sintetice si tesaturi formate din fibre naturale si sintetice. Rezistenta materialelor depinde, de cele mai ori de calitatea tesaturi si de eventuale tratamente aplicate ulterior.Bumbacul de exemplu are fibre mai groase si o tesatura mai densa , astfel ca se va comporta mai bine in timp.
In unele cazuri , un amestec de sintetic cu natural poate fi cea mai buna solutie pentru tapiserii, pentru acoperirea peretilor si a ferestrelor.Amestecurile de fibre sunt calitativ superioare , pentru ca au rezistenta materialelor sintetice si calitatea celor naturale.
O sa incercam sa facem o scurta descriere a celor mai folosite materiale textile pentru a va putea ajuta in alegerea perdelelor si a draperiilor din locuinta dumneavoastra.
Bumbac – Bc
Este una dintre cele mai cultivate fibre naturale , primele date despre cultivarea acestei plante cu flori ca nişte bulgări de vată apărând în urmă cu 8000 de ani. Culoarea naturala a bumbacului este crem, insa se albeste cu oxidanti sau prin mercerizare (tratarea firelor sau a stofelor cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai matasoase, mai netede si mai rezistente). Bumbacul este o tesatura neelastica si nu provoaca alergii.
Bumbacul este cultivat in zonele subtropicale, inclusiv in cele doua continente Nord si Sud American, Africa, India si Pakistan, in cantitati uriase. Din bumbac pot fi produse multe tipuri de stofe, ca si din matase: satin, organza, dantela, sifon, tafta, denim etc. Totusi, si bumbacul are superlativele sale, care se disting prin zona si modul de cutivare.
Inul – In
Este una dintre cele mai vechi fibre din lume, cultivarea sa datând încă din secolul al IV-lea I.H. Dacă iniţial era utilizat de egipteni pentru a fabrica pânza cu care acopereau mumiile (inul era asociat cu puritatea şi lumina), mai târziu a fost folosit şi pentru haine ori decoraţiuni interioare. Răcoros şi absorbant, are totuşi câteva dezavantaje: se şifonează foarte repede, intră la apă şi nu este deloc elastic. În ciuda acestor imperfecţiuni, inul natur – bej-unt este foarte căutat de iubitorii hainelor organice şi ai stilului de viata cât mai ecologic, pentru că este în proporţie de 85% celuloză pură. Moale si neted, inul este un material racoros, preferat in special vara.
Matasea
Draperiile din matase au un aspect stralucitor datorat structurii triunghiulare a firului de matase, care permite luminii sa se refracte in unghiuri diferite, producand culori diferite. Materialul este foarte fin, lucios, izoleaza atat caldura cat si frigul, se sifoneaza destul de greu insa este sensibil la temperaturi mari si la frecare. Matasea nu este alunecoasa, spre deosebire de alte textile lucioase, are o textura delicata si neteda.Este una dintre cele mai puternice fibre naturale.
Matasea este cea mai scumpa fibra naturala din lume, ea obtinandu-se din coconii larvelor viermilor de matase, crescuti in captivitate. Sericultura – cresterea viermilor de matase – este una dintre meseriile din lume care necesita foarte multa rabdare. Pentru a produce un kilogram de matase, este nevoie de 3000 de viermi de matase care mananca 104 kg de frunze de dud.